Yeniasır / Almanya’da staj yaptığı fabrikanın sahibi oldu

Frankfurt`ta makine mühendisliği okuyan Özer Küçükgöl, lisede staj yaptığı yağ mili üreten HPT Hartner`ı İzmir`de yatırıma ikna etti ve ortağı oldu. İşini büyüten Küçükgöl, zamanla şirketin tamamını aldı.

Almanya’da işçi çocuğu olarak dünyaya gelen Kütahya Simavlı Özer Küçükgöl, staj yaptığı Alman firmasını satın alarak iş yaşamında büyük bir başarıya imza attı. Terzi olan babasının para kazanmak için gittiği gurbet ellerde önce meslek lisesinde okuyan, ardından Frankfurt’ta makine mühendisliği bölümünden mezun olan 48 yaşındaki Küçükgöl, lise yıllarında staj yaptığı Mercedes, BMW, Volksvagen gibi dünyanın dev otomotiv firmalarına yağ mili üreten HPT Hartner firmasını, 1996 yılında önce İzmir’de yatırıma ikna etti.
Şirketi yaptığı yatırımlarla her yıl büyüten Küçükgöl, bu yıl içinde şirket ortaklarının emekli olmasının ardından şirketin tamamını satın alarak staj yaptığı firmanın sahibi oldu. EBSO’da da Otomotiv Meslek Komitesi Başkanlığı görevini sürdüren Küçükgöl, çevresinde de başarılı ve güleryüzlü bir işadamı olarak tanınıyor.

CİROYU 8’E KATLADI
Staj döneminde tanıştığı şirket ortakları Günter Hartner ile Manfred Grunski’ye, makine mühendisi olduktan sonra Türkiye’de yatırım teklifi götüren Küçükgöl, 1996 yılında HPT Partner’i Ege Serbest Bölgesi’ne getirdi. Başlangınçta 8 kişinin istihdam edildiği tesiste sürekli yatırım yaparak bugün 80 kişiye istihdam sağlayan Küçükgöl, bu yıl şirketin bütün hisselerini satın aldığında Almanya’daki üretimi de Türkiye taşıdı. İlk yıllarda yıllık 1 milyon euro ciro yapan şirketi bugün 8 kat büyüterek 8 milyon euro ciro yapan kuruma dönüştüren Küçükgöl, İlk başladığında haftada 3 bin adet olan üretimini de 100 bin adete çıkarmayı başardı. Yelken sporuyla da ilgilenen Küçükgöl, 50’ye yakın madalya kazandı.

Almanya’da terzilik yapan bir babanın oğlu olarak hayata gözlerini açtığını, gurbette ikinci kuşağın temsilcisi olarak sosyal ve kültürel anlamda birçok zorlukla karşılaşarak büyüdüğünü anımsatan Küçükgöl, başarıya giden öyküsünde her zaman yaşam şartlarını daha da iyileştirmeye ve çocuklarına Türkiye’de bir gelecek hazırlama planlarına yer verdiğini söyledi. Bu amaçla bütün öğrenimini Almanya’da tamamlayıp Makine Mühendisi olduktan sonra kafasında ilk günden beri Türkiye’ye gelerek, ülkesine katkı sağlamak olduğunu açıklayan Küçükgöl, “Ben iş yaşamına küçük yaşlarda adım attım. Simavlı hemşerimiz olan EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki’nin babası İsmail Tiryaki’ye Almanya’daki fuarlara geldiği zaman tercümanlık yaptım. İsmail Tiryaki o yıllarda beni otomotiv sektörüne yönlendirdi. Almanya’da meslek lisesinde okurken HPT firmasında staj yapmıştım. Mühendis olduktan sonra da HPT ortaklarından Manfred Grunski’ye ait olan Stellram’da çalışmaya başladım. Bugün hala bu firmanın Türkiye distribütörü olarak otomotiv sektörüne bijon delik matkaplarının satışını yapıyorum. Ama Türkiye’de kariyer yapmayı istediğim için o yıllardaki patronum Manfred Grunski’ye HPT’nin bir şubesini Türkiye’ye açması önerisini getirdim ve 1996’da Ege Serbest Bölgesi’nde küçük bir atölyede 8 kişi ile yağ pompası mili üretimine başladım” dedi.

HAYRAN KALDILAR
Alman firmasını İzmir’e getirmesinde, yelken sporuna düşkünlüğünün de büyük payı olduğuna dikkat çeken Küçükgöl, 1996’dan 2010’a kadar gösterdikleri performansla Alman patronlarının hayranlığını kazandığını kaydetti. Türkiye yatırımında firmaya yüzde 5 ile ortak olduğunu ifade eden Küçükgöl, “Ege Serbest Bölgesi’nde ilk etapta 150 metrekarelik bir alanda çalışmaya başladık. Sonraki yıllarda sürekli büyüdük. Bugün 3 bin metrekareye yakın kapalı alanda üretim yapıyoruz. 8 kişi ile başladık 80 kişiye çıktık. 1 milyon euro ciroyu 8 milyon euroya çıkardık. Haftada 3 bin adet üretimden 100 bin adet üretime ulaştık. Şu anda Alman otomotiv sanayinin yüzde 15’ine tek başına üretim yapıyoruz. Mercedes, BMW, Volkswagen, Porsche müşterilerimizden bazıları. Bu grafiği izleyen ortaklarım 77 ve 78 yaşındaki Günter Hartner ile Manfred Grunski bu yıl başında emekliye ayrılmak istediklerinde şirketi bana satmayı önerdiler. Ben de 15 yıldır büyük emeğim olan HPT firmasının tüm hisselerini satın aldım. Almanya’daki bütün üretimi Türkiye’ye taşıdım. Almanya’daki ekibimle birlikte 100’e yakın kişilik ekibimle bugün çok istediğim ülkemin ekonomisine katma değer sağlarken, ülke insanlarıma da iş sağlamanın huzurunu yaşıyorum” diye konuştu.

Yelkende 50’ye yakın kupası var
İzmir’e yerleşmesinde yelken sporunun da büyük payı olduğunu yineleyen Küçükgöl Ege Açık Deniz Yelken Kulübü üyesi. 15 yıldır yelken yarışlarına katılan Küçükgöl’ün 50’ye yakında kupası var. Deniz sporlarına önce Alaçatı’da sörf yaparak adım atan Küçükgöl, İzmir’in ilk sörfçüleri arasında da yer alıyor. Eylül ayı sonunda da Fransa’nın Cannes kentindeki yelken yarışına da katılmaya hazırlanan Küçükgöl, İzmir’e bir kupa daha getirmeyi çok istiyor.

Haberi görüntülemek için tıklayınız…

Paylaş: